Мисао о библиотеци

Мисао о библиотеци

 

Помисао на бибилиотеку води нас праволинијским путем ка мноштву полица по којима су попаковане књиге од којих многе годинама копне под прашином и белегом времена. Иста нас помисао нагони да радника такве једне „институције“ видимо неизбежно као намргођену старицу која погледа упрта у Вас, подразумевано држи кажипрст преко усана заклињући Вас на тишину. Иза ове слике, за многе, не остаје ништа више!

Библиотека донекле то и јесте! Збир многобројних књига и „старица - мудрост“ која бди над њима.

Али, када седнете са друге стране стола, невеликим напором увидите да поставка ствари и није тако једнолична и да то засигурно не сме ни бити.

Чим се догодило да сте постали школски билиотекар, по памети почне да вам се мота чувено Сократовско Scio me nihil scire и једине емоције које можете да конкретизујете и именујете у том тренутку су страх и збуњеност. Свему претходи и осећање једноличности, досаде и монотоности, јер сте годинама веровали да је посао билиотекара искључиво у размени књига у чему нема ничега шареног и нарочито забавног.

Међутим, сусрет са књигом у тренутку када сте постали школски библиотекар мења се суштински, мења се значајно и мења се сасвим неочекивано. Увиђате да поред живота у књигама, прича, идеја, ликова, сукоба, перипетија, постоји и живот књиге мимо њеног садржаја. Ваша прва неопходност јесте да разумете управо тај други живот: да научите и себе и ученике да књигом рукујете на један сасвим другачији начин. Као проблем се дакако наметне и неостатак литературе која Вам може помоћи да се додатно образујете у питању рада школских библиотекара. Корак по корак и то се да рештити саарђујући са старијим, искуснијим колегама.

Када се одоли тим првим ударима страха од недовољно познатог, схватите да посао библиотекара може бити нарочито креативан и да у многоме та креативност зависи од Ваших стремљења и настојања. Могућност упознавања ученика са „књигом“ је разнолика и све само не једнолична и монотона. Тиме сте побегли од љутих предрасуда и обрисали себи простор у коме сада можете неометано да стварате и сваку књигу понаособ претвотите и препричате својим делима.

Књижевне вечери организоване у уређеном простору школске библиотеке, библиотечке секције и едукативне радионице одуваће прашину са заборављених књига и срушти мит о незадовољној старици са почетка ове приче!

Зато, С П Р Е М И Т Е   С Е!              К Р Е Ћ Е М О!

ШКОЛАРЦИ

ШKOЛA