Географија

Излет географске секције

img 0052У суботу 21.12.2013. године изведен је још један излет у оквиру географске секције предвиђен планом и програмом, на релацији: Младеновац- Велика Плана-манастир Покајница- Јагодина (Зоолошки врт, Музеј воштаних фигура)-Младеновац.

На излет је ишло 48 ученика од петог до осмог разреда. Полазак је био у 8 h испред школе, а прво стајање је било у манастиру Покајница недалеко од Велике Плане.

img 0004Цркву брвнарупосвећену преносумоштију светог Николекод Велике Плане,споменик културеод изузетног значаја, подигао је1818. кнезсмедеревске нахије,војсковођаи народнистарешинаВујица Вулићевић. О томе сведочи запис на икони светог Ђорђа, као и година урезана у талпу, лево од улаза у цркву. Њен настанак у близини места на којем је Вујица Вулићевић учествовао уубиствусвог кума Карађорђатумачен је као чинпокајања, по чему је храм и добио име. Као мирска црква служила је до1954. године, када је претворена уманастир. Оригинални иконостасостварење јеКонстантина Зографакоји је радио уСрбијиу другој и трећој деценији19.века. Упортисе налази дрвена звонара с кровом одклиса, као иконак, вероватно из времена градње цркве са дрвеним решеткама на прозорима. Конзерваторски радови на цркви изведени су1951. године, а на иконостасу 1987/88. г. После посете манастира Покајнице направили смо краћу паузу у Великој Плани где смо свратили у ресторан McDonalds.

img 0024Следеће одредиште је била Јагодина-посета самом граду, као и Зоолошком врту и Музеју воштаних фигура. Јагодина се налази у централној Србији и представља највећи град у Горњевеликоморавској котлини. Град је поред ауто пута, 136 километара јужно од Београда и 100 километара северно од Ниша. Јагодина се простире у подножју Ђурђевог брда, својеврсног симбола града, лепог и столетним зеленилом украшеног излетишта. Ова својеврсна оаза зеленила од маја до септембра угошћава бројне извођаче и групе, које на летњој сцени, капацитета 1200 места, изводе своје програме. Дешавањана летњој сцени су бесплатна за све посетиоце.

img 0022Зоолошки врт “Тигар”, једини у централној Србији, располаже са више од 80 различитих врста животиња.  Урађен је по највишим светским стандардима и до сада је угостио преко 300 000 посетилаца, како из земље, тако и из иностранстваУ Јагодини је историја опипљива кроз ликове српских светаца, царева, писаца спортиста. Јагодина је шести град у Европи, а први у Србији који имаМузеј воштаних фигура. Поставка садржи 29 фигура истакнутих личности из најраније али и најновије историје Србије. Након обиласка града и посете туристичким знамненитостима  Јагодине кренули смо за Младеновац, где смо стигли око 18 h.

Са ученицима на излету су били наставници географије Горица Бељаковић и Саша Гајић.

ШКОЛАРЦИ

ШKOЛA