Излет географске секције на Златибор

Излет географске секције на Златибор

zlatiborДана 15.11.2014. године одржана је географска секција основне школе “Момчило Живојиновић“. Број ученика који су кренули на овај излет износио је 101, поред деце на излет су ишли ни наставници географије Горица Јовановић-Бељаковић, Саша Гајић и Никола Ристески. 


Ученици су на излету посетили:
1. Винарију Александровић, Топола 
Ова Винарија налази се у селу Винча код Тополе, у њеним подрумима се налазе нека од најпознатијих светских вина. Кустос винарије је одржао предавање о производњи вина и историји винарије.


2. Манастир Ваведење, Овчарско-Кабларска клисура
Манастир Ваведење налази се на 8км од Чачка, на уласку у Овчарско Кабларску клисуру, према предању манастир је подигао Свети Сава са својим оцем Симеуном. У турским изворима манастир се први пут помиње 1528. године. Манастир је рушен више пута, Црква је обновљена 1930. године. По одлуци Василија Жичког од 1957. године манастир постаје женски. 


3. Златибор
На Златибору смо посетили туристичке комплексе око вештачког језера и уживали у пријатној шетњи по ведром и сунчаном дану. Планина и ваздушна бања Златибор, са најдужом туристичком традицијом, налази се у Западној Србији, 230 км југо-западно од Београда. Просечна надморска висина је 1000 м. Чудотворна клима Златибора је повољна и за лечење бронхијалне астме и других алергијских обољења, штитасте жлезде, болести срца и анемије. Овако повољна килма, идеална је за припрему спортиста, боравак деце и старијих особа и побољшање општефизичког стања човека.
За љубитеље скијања, на 7 км од центра Златибора се налази ски центар Торник. Највиши врхови су Торник (1496 м.н.в.) и Чигота (1422 м.н.в.).


4. Чачак
Око 16:30 смо стигли испред Дома Културе у Чачку, прошетали смо главном улицом која је претворена у шеталишну зону. Чачак данас има око 117.000 (општина) становника, изнад града издижу се планине Јелица, Овчар, Каблар и Вујан. Централним делом Чачанске котлине пролази река Западна Морава. Надморска висина града се креће од 200-300 м. Клима града је умерено континентална, просечна годишња количина падавина износи око 700мм, ветрови најчешће дувају са севера, просечна годишња температура ваздуха износи 10,47°Ц. Старо име Чачка је Градац. Овим градом је владао брат Стефана Немање. Најпознатији привредни субјекти града су “Слобода” и “Први мај”. Из овог краја потичу неки од најпознатијих Срба: Степа Степановић, Драган Кићановић, Мирослав Илић, Патријарх српски Иринеј, Соња Савић, Валадислав Петковић Дис, Надежда Петровић, Бранко Радичевић, Жељко Обрадовић…


5. У 18х смо наставили путовање ка Младеновцу, преко планинског превоја на планини Рудник. Око 20х наше путовање је завршено испред основне школе.

ШКОЛАРЦИ

ШKOЛA