Момчиловци - учесници Светосавских дана

Момчиловци - учесници Светосавских дана

1780617 279221145560574 1071425301 nПрослава Савиндана у младеновачкој Цркви је, као и претходне године, била вишедневна. Залагањем Архијерејског намесника младеновачког протојереја Жељка Ивковића и старешине храма Успења Пресвете Богородице протојереја Слободана Кеџића ове године програм прославе празника посвећеног првом српском Архиепископу и просветитељу био је изузетно богат и вишестран.

Прослава је започела празничним бденијем у недељу увече. Након бденија свечана Светосавска академија је отворена ауторском песмом професорке Наташе Јефтић „Хиландарска песма“, коју су извеле ученице ОШ „Момчило Живојиновић“ Олга Ивковић и Дуња Стевановић. Затим је јереј Ненад Марковић одржао Светосавску беседу, говорећи о свевременском значају Светог Саве и његовом увек актуелном примеру. Беседа није била пуко присећање на фактографске податке из живота првог српског просветитеља, већ је указано на његов значај савременом човеку у савременом свету. У овој беседи младеновачком свештенству и верном народу је поново, кроз Савин пример, потврђено да је једино добро богословље оно које је делатно, односно оно које почива на Путу, Истини и Животу.

Након изузетне беседе оца Ненада Марковића, ученици ОШ „Момчило Живојиновић“ (њих тридесет) извели су у препуној сали парохијског дома изузетно интересантну и поучну представу „Свети Сава ‒ крсна слава“. Вредно помена је да је представа у сваком свом сегменту створена од стране Младеновчана, пошто је режија професорке српског језика Милене Мацуре, а сви костими и сценографија су дело наставника и ученика поменуте школе.

У понедељак, 27. јануара, након празничног богослужења младеновачки школарци су извели пригодан рецитал у част Светог Саве. Љубављу и залагањем братства храма Успења Пресвете Богородице овај празник је улепшан светосавским пакетићима и књигама о Светом Сави које је добило преко 200 најмлађих верника у Младеновцу.

ШКОЛАРЦИ

ШKOЛA